Открийте своя лекар.

Зъболекар (стоматолог)

Зъболекарят е медицински специалист занимаващ се с орално здраве. В българската практика е прието зъболекар, специалист по дентално здраве, дентален лекар, лекар по дентална медицина и стоматолог да се използват като взаимозаменяеми термини.  Специалистите зъболекари се грижат за здравето на зъбите и цялата устна кухина.

Като част от науката стоматология, зъболечението се фокусира специално върху здравето, диагностицирането, функции и устройство на зъбите, тяхната профилактика и лечение.

В България, всички легално практикуващи дентални лекари, които са сертифицирани са част от Българския Зъболекарски Съюз.

Етимологията на думата стоматология и стоматолог включва две части. Думата стомато, която означава уста и думата логос, която означава наука.

Обучение за стоматолог в България се разделя на три основни етапа.

Първи етап включва обща медико-биологична подготовка. В този етап се изучават общи предмети като химия и биология с техните подразделения.

Втори етап от обучението на зъболекаря в България включва специализираните предмети за стоматология и профилирано медицинско обучение и практика. Вторият етап от подготовката на лекаря по дентална медицина трае няколко семестъра – от втори до десети.

Последният трети етап от подготовката е стажантското обучение, коеот е комбинирано с ангажименти в аудиториите на универститета. Включват се катедрите по Консервативно зъболечение, орално-челюстна хирургия, ортодонтия, парадонтология и други.

Друго разделение, което се прави при обучението на всеки зъболекар са двата дяла на стоматологията – специална и фундаментална. Във фунаменталната се изучават морфология, физиология и биохимия на устната кухина, докато в специалната се учи консервативно зъболечение, ортодонтия, хирургия, образна диагностика на зъби, патология и имплантология, протетична дентална медицина, пародонтология и детска дентална медицина.

Университетите, които предлагат акредитирано обучение по дентална медицина в България са в София, Варна и Пловдив. През последните години медицински университет Плевен също работи усилено по предоставянето на висококачествено и акредитирано обучение по стоматология.

Заболявание, които специалистите зъболекари лекуват

Специалистите зъболекари могат да поставят различни диагнози след проведен преглед. Понякога самият пациент, базирайки се на симптоматика като липса на зъб, клатещ се зъб или болка, или общи познания, знае, че има проблем и затова търси професионална дентална помощ.  Такива заболявания включват заболявания на устната кухина, зъбите, венците. Такива са абсцесите, афтите, отдръпването на венеца или гингвиналната рецесия, гингвинит, изтриване на зъбите, кариеси, заболявания на устната кухина, паднал зъб, оцветени зъби, периодонтити, парадонтити, пулпити, счупени зъби, ретиниран мъдрец, зъбен камък и кисти.

Друга специалност, която е допълваща, е ортопедията, която се грижи за здравето на сухожилия и кости и изграждане на протези.

Практиката на лекарите стоматолози (зъболекари) в България

Обичайният път за поставяне на диагноза е първичният преглед, като в България се препоръчва дентален преглед да бъде извършван всяка година. Именно поради тази причина в НЗОК са предвидени средстава за един преглед за здравноосигурените лица, плюс допълнителен втори, ако става въпрос за бременна жена.

Профилактиката е най-добрият начин да запазим здравето на зъбите си. Тя включва профилактични прегледи, хранителна профилактика (да внимаваме какво и как ядем), почистването на зъбен камък и плака, флуорна профилактика, полиране, силанизиране и естествено редовно и правилно миене на зъбите.

Лечението на зъбите включва множество процедури, които пряко зависят от поставената диагноза. Лечението при кариес включва основно поставяне на пломба, която може да бъде различен вид. Други процедури, които се предоставят от зъболекаря са кореново лечение на пулпит, апикална остеотомия и хемисекция, почистване и полиране, шиниране, кюретаж и костозаместване, поставяне на корони и мостове, поставяне на зъбни протези (зъбна ортопедия) , бондинг, изграждане на зъбно пънче, вадене на зъб, лечение на абсцеси и други.

При зъбното лечение лекаря по дентална медицина винаги трябва да поставя на първо място здравето на пациента. Едва тогава могат да бъдат извършвани и козметични процедури.  Това важи и за всички други медицински специалности, част от които можете да откриете в Здравочник.

Разпределението на зъболекарите в България е неравномерно. Най-лесен е достъпът до стоматологични услуги в големите градове - София, Варна, Пловдив, Русе, Бургас, Стара Загора.

В България съществуват и пътуващи зъболекарски кабинети, които предоставят услуги в труднодостъпни райони и на хора в неравностойно положение.