Открийте своя лекар.

Дерматолог

Дерматологът е медицинско лице, което се занимава със заболявания на кожата. В българската практика е прието дерматолог, кожен лекар, дерматовенеролог, лекар по кожни и венерически болести и лекар по дерматология и венерология да се използват като синоними. Това предполага, че специалистите по кожни заболявания са обучени и за лечение на венерически болести.

Дерматологията е подразделение на медицинската наука, занимаваща се с кожата и лигавиците, и тяхното здраве. Наименованието произлиза от Дерма - кожа и логос - знание. Специалистите по дерматология в България е нужно да завършат магистърска степен по обща медицина, което продължава четири години, а след това да преминат през специализация, която продължава още около 3 години.

Подготовоката включва теоритични и практически занятия. За целта най-големите и реномирани медицински университети в страната разполагат с клиники по кожни болести в университетските си болници.

Обучението на дерматолозите в България се случва в четирите основни медицински университета - София, Пловдив, Плевен и Варна.

Специалността започва да се изучава в страната още през 1922 г. Тогава Богомил Берон създава клиника по кожни заболявания към университета в София.

Болести, които се лекуват от специалистите дерматолози

Заболяванията, лекувани от дерматолозите включват такива по кожата, лигавиците, космите, ноктите на пациентите.

Заболяванията включват:

Косопад, прекалено окосмяване, суха кожа и екземи, дерматити - контактни и алергични, псориазис, вирусни заболявания като сифилис, херпес - лабиален (стресница), генитален и зостер, генитални брадаваци, гонорея, хламидии, трихомониаза, негонококови уретрити, кандидози, бактериални вагинози, себорея, лишеи, обриви. Включват се също рак на кожата, лечение на бенки, акне, гъбички по ноктите и краката и много други.

Лекарите дерматолози в България

В България специалистите по дерматология са много на брой и много от тях са на световно ниво. Дерматолозите, които ние първоначално ще покрием ще са кожните лекари във Варна, Добрич, Русе, София, Пловдив.

Процедури 

Процедурите, които различните специалисти по кожни заболявания прилагат се делят основно на два типа - здравни и естетически дерматологични процедури.

Здравните включват три основни вида - прегледи и консултации, диагностициране чрез професионална апаратура и лечение.

Прегледите биват първичен и вторичен (контролен) като те могат да включват и консултация, която може да е и устна. 

По време на прегледите, специалистът дерматолог прави оглед на кожата, нейните придатъци и лигавиците. Прегледът е визуален, а понякога се ползва и лупа. Използва се също палпация, фрикция и витропресия и други, дерматоскопия и оглед със светлина на Ууд.

Диагностиката включва диагностика на бенки, скарификационна диагностика, биопсии и т.н.

Леченията използват лазери, кремове и мазила, а понякога и оперативно отстраняване на кожни образувания. Лечението може да включва и допълнително перорално лечение с антибиотици и пробиотици или подсилващи имунитета препарати.

Естетичната дерматология

Това е сравнително нов отрасъл в дерматологията, който може да се изучава и в университетите в страната. След преминат курс, завършилите получават диплом за козметик дерматолог. Това им дава право да работят с лазери и други козметично-дерматологични пособия, но не и да лекуват заболявания.

В стандартното обучение на лекарите дерматолози, които преминават през обучение по обща медицина включваща и вътрешни органи (гастро), сърдечни и други, също има курс по естетична дерматология, който продължава един месец и всеки завършил лекар дерматолог може да практикува и естетична дерматология.