Открийте своя лекар.

Диетология

Диетологията е наука за храната и начините на хранене. Основният фокус е снабдяването на клетките с нужните вещества, за да се поддържа тяхното нормално съществуване. Диетологията е една от науките, които подпомага почти всички други отрасли на медицината, тъй като правилното хранене може да лекува или да подпомогне лечебния процес на пациента.

Една от специалностите, които пряко комуникира с диетологията е гастроентерологията. В много случаи правилното хранене поддържа качествения живот и лекува пациентите с гастроентерологични проблеми.

Диетологията често се свързва и с понятието нутрициология, което по своето същество е обобщение на всички елементи от науката за храненето – химичния състав на храните, хигиената на хранене, технологията при храненето и физиология и биохимия на храненето. Тук могат да се добавят още и социология, психология и дори икономика на храненето.

Храненето при болни хора или диететика (лечебно хранене) е един от аспектите, които най-често се търсят от пациентите, тъй като то е подпомагащо за пациентите с различни здравословни проблеми.

Най-честият контекст на думата диета в България е отслабването. Това се свързва с ограничаване на приема на хранителни вещества и сваляне на килограми. Науката обаче е много по-всеобхватна и се фокусира върху поддържане на баланса и здравето на всеки човек.

Диетолог

Диетологът често е медицинско лице, завършило обща медицина и добре запознато с физиологията и процесите в тялото. Диетологът специализира диетология и хранене, за да получи специалност.

Вижте диетолог София

Целта на диетолога е да състави режим, който да вкарва правилното количество вещества в тялото в правилния момент, съобразявайки се с естествените процеси в човешкия организъм и тяхната цикличност. Нужно е да се знаят точно и подробно процесите в човешкия организъм, часовете и механизмите на възстановяване на клетките, веществата, от които те се нуждаят, количествата енергия, които се използват за различните процеси и тн. Именно затова намирането на добър диетолог е трудна задача. В нашия сайт се опитваме да съберем всички диетолози в страната и да предоставим възможност на пациентите да изразят благодарност и да препоръчат специалистите, които са им помогнали.

Освен тях, можете да разгледате и други специалисти като логопеди например.