• Специалистите лекари по гастроентерология във Варна (специалисти гастро Варна) са над 33. Те са разделени в болничната и доболничната помощ като сред тях има и активно преподаващи във МУ Варна.
 • Двама от лекарите са с научна степен професор, а трима са доценти. Това разнообразие и висока професионална квалификация гарантират изключително високото ниво на диагностика и лечение на болестите на ГИТ (гастроинтестинален тракт).

Има ли специалисти по гастроентерология във Варна, на които мога да разчитам?

Несъмнено професионалистите гастроентеролози във Варна са сред най-добрите в страната. Това се доказва и от множеството пациенти, които идват във Варна, за да се лекуват. Някои пътуват от близките населени места като Добрич, Шумен и други близки до Варна градове. Клиниките по гастро и обучението за диагностицирането и лечението на болестите за стомашно-чревния тракт са на много високо ниво във Варна. Можем да споменем името на един от най-изявените и уважавани специалисти в областта – проф. Коцев. Той е специалист с зключителен опит и квалификация, които се предават и на младите лекари. В допълнение на това във Варна има и специалисти по гастроендокринология.

Водещите интереси на гастро лекарите специалисти във Варна са лечение на хронични вирусни заболявания като хепатити, превенция на неоплазмите на ГИТ и тн. Повечето лекари гастроентеролози са членове на различни гастроентерологични дружества в страната и чужбина, като проф. Коцев е и в управителните органи на някои от тези дружества.

Гастроентерологията във Варна като наука

Историята на специалността за лечение на болести на стомашно-чревен тракт във Варна започва най-рано от 1973г., когато в университетската болница „Света Марина“ се обособява клиника по гастроентерология. Нейн ръководител е проф. д-р Койчев. Към момента студентите и специализантите по гастроентерология, хепатология и диетика могат да започнат своето обучение от пети курс като продължение на обучението си по "Вътрешни болести". Обучение получават също стажант-лекари, докторанти, лекари със следдипломна квалификация в сферата на гастроентерологията, както и студенти от колежите в областта на лечебното хранене, броматологията и диетологията. Някои от гастро Варна лекарите специализират, за да станат детски гастроентеролог Варна.

Клиники по гастроентерология във Варна.

Къде да потърсите помощ, ако имате нужда от преглед или лечение на стомашни и чревни проблеми?

Гастроентерологичните клиники в града са няколко – тази в УМБАЛ „Света Марина“, тази във ВМА (Военна болница) – Варна и тази в МБАЛ „Света Анна - Варна“. Във Варна има също отделение по онкологична гастроентерология, което се намира в СБАЛОЗ Варна. Клиниките в големите болници са оборудвани с високо ниво оборудване и позволяват пълна диагностика на множество заболявания. Добре е когато започнете да посещавате даден гастролог във Варна, да се доверите и да продължите лечението си там.

В града има и множество кабинети по гастроентерология и доболнична помощ в гастроентерологичната специалност. Такива има в ДКЦ1 – Света Клементина, ДКЦ 3, ДКЦ 4, ДКЦ 5, ДКЦ Чайка. Освен тях, в града има и множество частни клиники и кабинети като тези в клиника Нова Варна, ДКЦ „Света Марина“, Сити Клиник, МЦ Надежда, МЦ Санита, Майчин Дом, МЦ Победа, МЦ Сана Медик и много други.

В града има и интензивни кабинет по гастроентерология, които се намират в УМБАЛ „Света Марина“

Гастроентерологията за деца също е силно застъпена в морската столица. В града работят няколко специалисти по вътрешни болести и гастроентерология, които са тясно специализирани в работата с деца.

Изследвания на свързани с гастроентерологията

Изследвания свързани с гастроентерологията могат да се направят в почти всички лаборатории в града – както частни, така и обществени. Всички ДКЦ-ове имат свои лаборатории, където могат да се направят основните кръвни излседвания, както и такива на урина и фекалии. Частните клиники като Надежда, Нова и тн. Заедно с тях изследвания могат да се пускат и в частните лаборатории като Сити Лаб, Лаборекспрес, Лаборатории Лина, Статус, Рамус, Кандиларов и други.

Големите клиники по гастроентерология предлагат също скенери, ехографи, гастроскопия, биопсии, PCR, дуденоскопи, апаратура за EUS,  игли за перкутанна чернодробна биопсия, ПХ метрия и много други.

Как да открия добър гастроентеролог (гастро) във Варна през 2022?

В нашия списък, който се обновява периодично, ще намерите всички гастроентеролози в града (гастролог Варна), ще видите мнения за тях от други пациенти както и техните графици. Ще получите информация за клиниките, където те преглеждат и лекуват, както и графиците им и реални, актуални контакти. Ако търсите добър гастроентеролог варна можете да го откриете на нашите страници.

МБАЛ "Света Марина" Варна - гастроентеролози

 • доц. Ирина Иванова
 • Доц. д-р Антония Атанасова
 • Доц. д-р Диана Генчева-Томова
 • Д-р Павлина Бойкова - Вълчева
 • Д-р Деница Дукова
 • д-р Соня Банова - Чакърова
 • д-р Асияна Петрова
 • д-р Августина Георгиева
 • д-р Александър Трифонов
 • д-р Александър Йорданов

Гастроентеролог в Сити Клиник Варна

Гастроентеролози във военна болница - Варна

 • Д-р Димитрова
 • Д-р Кулова

Гастроендокринолог във Варна

 • д-р Таня Манастирска

Медицински център Младост Варна - гастроентеролози

Събития

През 2019 във Варна се проведе петия национален конгрес за млади гастроентеролози като лекторите бяха преподаватели и лекари от цялата страна. Събитието беше организирано от Медицинския университет – София.

Заедно с това е важно да отбележим и ежегодния "Гастрофорум Варна", който се провежда в или в околностите на града и е основно организиран от проф. Коцев.